July 5, 2012

Högerextremismens utveckling

Innehållsförteckning:

 1.0. Inledning
 2.0. Första vågen (1800 till 1945)
 2.1. Nationalismens tillkomst
 2.2. Demokratiska nationalismen
 2.3. Auktoritära nationalismen
 2.4. Slutsatser om den första vågen
 3.0. Andra Vågen (1920-1945)
 3.1. Fascism och nazism
 3.2. Fascismen (1922-1944)
 3.3. Nazismen (1933-1945)
 3.4. Slutsatser om den andra vågen
 4.0. Tredje vågen (ca 1980-)
 4.1. Moderna högerextremismens anknytning till de tidigare vågorna
 4.2.  Extremhögerns pånyttfödelse
 4.3. Nutida extremhögern och populismen
 4.4. Politisk möjlighets systems struktur (för nya partier)
 4.5. Partisystemets och högerextrema partiernas framgång
 4.6. Väljarnas röstningsbeteende och högerextrema partiernas framgång
 5.0. Avslutning

1.0. Inledning

 

Europa upplever idag en stor politisk omvälvning då etablerade partier förlorar grund mot högerextremistiska partier. Följande studies uppgift är att försöka ge en helhetsbild till vad högerextremisterna är, och ge några förklarningar till högerextremisternas nyliga återkomst som betydelsefull politisk makt. Trots att det är enkelt att odla ordet högerextremism är fenomenet inte enhetligt. Högerextremismen är egentligen ett kollektivt begrepp för flera besläktade ideologier som tillsammans bildar en ideologisk helhet. Denna helhet består av nationalistiska, fascistiska, nazistiska, xenofobiska, rasistiska, globaliseringskritiska samt populistiska drag. Högerextremismens olika branscher har utvecklats delvis i tre olika vågor som jag kommer att redovisa i denna studie. Varav vi kommer att avrunda vid den tredje vågen för att fundera på hur fenomenet ser ut idagensläge och dess anknytning till de tidigare vågorna. Tre vågs struktur som jag bildat för studien utgår ifrån högerextremisternas gemensamma faktor: nationalism.

2.0. Första vågen (1800 till 1945)

 

2.1. Nationalismens tillkomst

 

Högerextremismens ursprung kan spåras till den franska revolutionens tidevarv. Närmare bestämd handlar det om nationalismens födsel. Under den tidiga nationalismen började man definiera nationalstaten. Definitionerna handlade om folk och territorier, metoder och styrelseformer. I den tidiga nationalismen fanns det två grundläggande idéskolor. Den ena idéskolan var demokratisk nationalism och den andra var auktoritär nationalism. (Larsson 2006, s 201).

2.2. Demokratiska nationalismen

 

Den tidiga folk centrerade nationalismen dominerades av två tänkare Johann Gottlieb Fichte (1762-1814) och Giuseppe Mazzini (1805-1872). Enligt dem bildades en nationalitet av ett folk med gemensam territoriell, kulturell, språklig och historisk bakgrund. De ansåg att varje folk har rätt till en egen statsbildning. Deras tanke var att nationalstaten skulle vara någorlunda kulturellt homogent enligt principen ett språk, en nation, en stat. Både Fichte och Mazzini föredrog revolutionära eller krigiska metoder till bildandet av nationalstaten (därmed kallas de även revolutionär nationalister). Statskicket de föredrog var demokratiskt (Larsson 2006, s 201-205). Fick deras tankar någon genomslagskraft? Inte genast. Deras revolutionära idéer led stora nederlag under Europas galna år 1848 då national revolutionärerna slogs ner av de dåvarande statsbildningarna. Trots det blodiga nederlaget måste man konstatera att deras tankar levde vidare. På 1900-talet uppstod det nationalistiska befrielse rörelser i t.ex. Irland, Spanien och de före detta Afrikanska kolonierna (Larsson 2006, s 205-206).

2.3. Auktoritära nationalismen

 

Då man granskar högerextremismens utveckling anser jag att det som vi kan kalla den moderna högerextremismen började definieras strax efter den revolutionära nationalismens förlust. Auktoritära nationalismen eller ”statsnationalisterna” ansåg att demokratiska system var inkapabla att styra en nationalstat. Statsnationalisterna ansåg att demokratiska processer var ineffektiva och rentav farliga för nationen. De hävde att staten behöver en stark ledare som skulle vara oberoende av parti politiken. Parlamentet skulle enligt deras synsätt enbart tjäna ett rådgivande syfte. Auktoritära nationalismens anhängare var ofta skeptiska mot andra nationaliteter och definierade dem ibland rent ut som fiender. På detta sätt kunde man motivera en expansiv, imperialistisk (kolonial) politik. Man var övertygad över den egna nationalitetens överlägsenhet gentemot andra folk (Larsson 2006, s 206-210). Sådant tänkande leder till en väldigt militaristiskt tanke sätt.

2.4. Slutsatser om den första vågen

 

Första vågens viktigaste uppgift var själva idén om nationalism och definitionerna som gavs om en nationalstat. Under den första vågen var det gemensamma språket, kulturen, historia och territoriet det som definierade en nationalitet och det som ansågs bilda området för själva nationalstaten. Det måste dock påpekas att nations definition är problematisk och något som kan förändras med tiden: ’’Nationen kan definieras på en rad olika sätt, alltså kan den definieras om’’ Torsten Thúren (2004, s 165). Vidare var även tankarna om metoderna att uppnå en nationalastat viktiga. Fichte och Mazzinis idé om att en nationalstat skall uppnås genom revolution eller krig lever kvar till denna dag. Skilje linjerna mellan demokratiskt styre och auktoritära styren levde också kvar som ni kommer att se i de senare vågorna jag kommer att beskriva. Världen har ändrats totalt efter nationalismens födsel. Dessutom är flera stater i världen, framförallt i Europa, bildade enligt nationalstats principer.


3.0. Andra Vågen (1920-1945)

 

3.1. Fascism och Nazism

 

Fascismen och nazismen representerar den andra vågen i högerextremism familjen. Ideologierna hade sin största framgång i Europa (hittills) under 1920-talet till 1945. Då det uppstod flera fascistiska och nazistiska rörelser runtom Europa. Fascismens och nazismens ideologiska prägel liknar den auktoritära statsnationalismen. Den avsevärda skillnaden är att fascismen och nazismen förespråkade om den totalitära staten. Statsnationalismen ville begränsa sig enbart till det som ansågs som det absolut viktigaste inom en stat alltså försvaret, lagstiftningen och den dömande makten. Fascismen och nazismens ideologier förespråkade om den totalitära staten. Det betyder att all aktivitet i samhälle skulle vara genomsyrat av statens inbladning. Det kan sägas att fascismen och nazismen utvecklade vidare definitionen av nationalstaten (Larsson 2006, s 101-102). 

3.2. Fascismen (1922-1944)

 

Den totalitära, korporativa och auktoritära nationalstats ideologi. Fascismen hade stor genomslagskraft i Italien under 1920-talet under deras ledare, Il Duce, Benito Mussolini. Trots fascismens antidemokratiska och revolutionära prägel kom fascisterna i Italien till makten genom demokratiska metoder (Larsson 2006, s.103). Fascismen kan närmast beskrivas som en totalitär form av statsnationalism med en ultranationalistisk prägel. Italiens fascism gjorde anspråk på den totala statsmakten. De ansåg sig representera statens vilja till storhet och expansion (Larsson 2006, s 104). Fascismens synsätt på världen är av väldigt världs realistiska prägel, ’’enligt den fascistiske ideologen Alfedo Rocco var staten en kollektiv organism i skoningslös kamp för sin överlevnad med andra stater’’ (Larsson 2006, s 104). I det moderna internationell politiska teorierna skulle det synsättet närmast passa in i realismens teori, dock ter sig fascismens synsätt väldigt imperialistisk. Både fascismen och nazismen var antiintellektuella mervärde hittades i känslorna och i den direkta aktionen inte i något abstrakta empiriska prövningar (Larsson 2006, s 104). På detta sätt möjliggjordes effektiv användning av våld och propaganda då argument inte längre krävde någon objektiv grundpunkt. Den totalitära staten handlade om att staten skulle ta kontroll över all samhällsliv, ingen individ fick stå utanför staten (Larsson 2006, s. 106). Korporatismen blev ett uttryck av detta. Parlamentet i Italien förvandlades till ett korporativt yrkesparlament med representanter från partiet och olika näringsbranscher med arbetsgivare och arbetstagare. Tanken var att man på detta sätt skulle ta koll på klasskampen, men i praktiken blev det ett sätt att få kontroll över fackförbunden. Det korporativa parlamentet skulle bli den institution som uttryckte nationens gemensamma intresse (Larsson 2006 s 106).

3.3. Nazismen (1933-1945)

 

 

Nazismen var väldigt liknande till sin syskonideologi fascismen med sin totalitära, korporativa, revolutionära och elitistiska nationalstats ideal- Tysklands nationalsocialistiska parti (NSDAP) kom att bli en inspirationskälla till flera liknande rörelser i sin samtida Europa under 1930- och 1940-talen. Nazisterna kom till makten i Tyskland år 1933 med hjälpen av en koalition med de likasinnade auktoritära nationalistpartien, och politiska oroligheter i landet (Larsson 2006, s 103). Nazisterna likviderade sina politiska motståndare (lika så som fascisterna hade gjort i Italien) efter maktagandet påbörjades den totalitära likritnings politiken i Tyskland. Både fascisterna och nazisterna ansåg liberalismen, kommunismen och konservatismen som fiende ideologier, även kapitalismen. Däremot där nazismen skiljde sig avsevärt från fascismen var rasläran som inte existerade i fascismen. Adolf Hitler omdefinierade nationalism begreppet till att inkludera rasläror, det räckte inte längre med gemensamt språk och kultur. Därmed präglades nazismen av en väldigt socialdarwinistisk världsbild. Världen definierades som en ändlös överlevnadskamp mot andra underlägsna raser. Nazisterna ansåg att deras nordiska ariska ras var överlägsen därmed även deras nationalstat. Främsta fiende rasen var judarna och nazisterna ansåg att kommunismen (Sovjetunionen) samt de västerländska demokratierna var judarnas konspirationssystem (Larsson 2006, s 101-101).


3.4. Slutsatser om den andra vågen

 

 

Fascismen och nazismen kan kallas till extrema former av nationalism med sina totalitära statssystem. Det som kan konstateras om den andra vågen är att den led ett massivt nederlag då både Tyskland och Italien besegrades i andra världskriget efter att de drivit aggressiv expansiv expansions politik. Fascismen och nazismen förbjöds i flera länder runtom världen och framförallt i Tyskland och Europa. Fascismen levde dock länge kvar i Spanien under general Francos ledning, och flera fascist korporativa teknokratiska diktaturstater bildades i Sydamerika dit flera före detta fascister och nazister flytt. I dagens läge är det kanske just nazismen och fascismen som de flesta personer uppfattar som extremhögern. Fenomenet är dock mer komplicerat eftersom den gemensamma nämnaren är nationalism. I mellan funderar man om det som kallas för högerextremism är egentligen nationalism? Då jag redovisar om den tredje vågen kommer jag att ta en närmare titt på den frågan och på den moderna högerextremismens möjligheter till framgång.

4.0. Tredje vågen (ca.1980-)

 

4.1. Moderna högerextremismens anknytning till de tidigare vågorna

 

 

Högerextremismens egentliga benämning är extrem nationalism eller i sin enkelhet nationalism. De moderna högerextremistiska elementen i moderna Europa är starkt påverkade av de tidigare vågorna och vågornas karakteristiska tankesätt. Det handlar alltså om första vågens statsnationalism och demokratiska nationalismen, främst Fichtes tanke om att nationalstaten skall leva i isolering (Larsson 2006, s 204). Sedan handlar det också om den totalitära nationalstaten som definierades under den andra vågen i fascismens och nazismens läror. Då vi kommer till den tredje vågen av högerextremism ser vi att de egentligen handlar om dessa gamla tankar men att de har anpassats till tidens krav.

4.2.  Extremhögerns pånyttfödelse

 

Efter andra världskriget eliminerades statsnationalismen, fascismen samt nazismen från Europa för en tid framöver. Efteråt blev det väldigt svårt att motivera sådana tankar eftersom de ansågs som orsakare till det andra världskriget. Demokratiseringen av Europa var delvis också orsaken till statsnationalismens nederlag. Europa försökte och försöker än idag lösa nationalismens problematiker genom EU-projektet. Nationalismen har dock återväckts i Europa ungefär sedan 1980-talet (Larsson, 2006 s. 210). Sovjetunionens upplösning samt utomeuropeisk immigration till Europa anses som orsaker till återväckningen av den extrema nationalismen (Larsson, 2006 s. 210-211). Ekonomiska krisen i Europa sedan år 2008 lär också ha stärkt extremhögern (Internet I och II). 

Högerextremismen var länge väldigt marginell i Europa efter andra världskriget. Men efter 2008 ekonomiska krisen (eurokrisen) har förståelsen för EU-projektet minskat och nationalism samt xenofobin har ”återskapats” (Internet III). Före eurokrisen hade det redan utvecklats en antiglobaliserings rörelse som förespråkar om en starkare nationalstat: ’’Makten skall till början återföras till nationalstaterna, som var och en skall kunna lagstifta och införa tullar och skatter mot transnationella företag, valutaspekulation och annan oönskad import.’’ Larsson (2006, s. 184). Antiglobaliserings rörelsen är kortfattat en rörelse som står emot det som de anser en anonym elitism kontrollerad av transnationella företags ägare. Tillskillnad från de andra högerextremistiska elementen är antiglobaliserings rörelsen demokratisk (Larsson, 2006 s. 183). Dock nationalistisk till sin karaktär, och påverkad av Fichtes tankar om nationernas isolering även om de kanske inte är lika radikala angående isoleringen som Fichte.

4.3. Nutida extremhögern och populismen

 

Har distanserat sig från fascismen och nazismen efter deras nederlag under andra världskriget. Det betyder i praktiken att extremhögern har återvänt till sina rötter som uppkom redan under första vågens nationalism. Dagens högerextremister förespråkar i sin retorik kapitalistisk marknads ekonomi, stark nationalstat men inte totalitär. Deras retorik är även anti-demokratisk dvs. auktoritär, deras nationalitets definitioner tycks dock ta sina influenser från nazisternas rasläror (Jungerstam-Mulders, 2003 s. 91). Det betyder helt klart att högerextremisterna har i det fallet förkastat tanken om den totalitära nationalstaten och istället återvänt till den auktoritära nationalismen. Ett av de främsta exempel av sådana partier är Front National i Frankrike (Larsson, 2006 s.112).

Populisterna eller den ’’icke ideologiska extremhögern’’ är ett problem i sig. De betecknas till högerextremist familjen p.g.a. deras anti-immigrations och systems retorik är gemensam, likaså nationalistiska prägeln. Men de har ingen skriven enhällig ideologi, detta har lätt till att forskare har kallat populism som en politisk stil inte ideologi (Jungerstam-Mulders, 2003 s 94).

Gamla och nya partier. Susanne Jungerstam-Mulders har en intressant kategorisering av högerextrem partierna i två kategorier. Den första kategorins partier är partier som funnits länge i länders politiskasystem men stegvis omprofilerat sig själva till extremhögern på 1980-talet. Andra kategorins partier är nybildade högerextremistiska partier som från första början visat en stark nationalism, rasism, xenofobi och antisystem tendenser (Jungerstam-Mulders, 2003 s. 251).

4.4. Politisk möjlighets systems struktur (för nya partier)

 

Som följande kommer jag att utgå i från en intressant studie gjord av Susanne Jungerstam-Mulders (Uneven Odds, 2003). Hon har använt sig av det som hon kallar politisk möjlighets systems struktur för att förklara de fördelar och nackdelar som högerextrem partier möter i olika länders politiska system. På detta sätt går det att förklara varför högerextrem partier har mera framgång i vissa länder medan de i andra länder inte har lika mycket framgång. Hon indelar sin möjlighets struktur till tre olika kategorier: partisystemets funktioner, röstarnas beteende och det institutionella (Jungerstam-Mulders, 2003 s. 47). Det sistnämnda kommer jag tyvärr inte alls att behandla.

4.5. Partisystem och högerextrema partiernas framgång

 

Då man analyserar partisystem råkar man på flera oberoende variabler de som Jungerstam-Mulders lyft upp är: partisystemet dess fragmentering och ideologisk polarisering (2003 s. 48-55). Då man studerar partisystem brukar man beskriva ett lands partisystem i termer som flerpartisystem, tvåpartisystem eller två och en halv parti system. Enligt empiriska studier är det mest gynnsamma systemet för högerextremisterna flerparti systemet. Eftersom två samt två och en halv parti system i generellt präglas av majoritets eller pluralitetsvalssystem var det är svårt för oetablerade (högerextremist) partier att lyckas. Medan flerpartisystemen karakteriseras av mera proportionella valsystem (Jungerstam-Mulders, 2003 s 48-49). Flerpartisystemen är återigen karakteriserade av relativt hög fragmentering inom partisystemet. Högre fragmenterade partisystem återspeglar generellt större representation av olika sociala klyftor samt intressen än lägre fragmenterade partisystem. Ifall ett högerextremist parti inte är redan etablerat i ett högt fragmenterat partisystem kan det vara svårt att få invald representation, eftersom chanserna är att de intressen de representerar kan redan vara representerade i någon annat etablerat parti (Jungerstam-Mulders, 2003 s. 49-50). Därtill är högerextremisterna mer framgångsrika i de mer polariserade partisystemen, där det finns ett ’naturligt tomrum’ för ytterlighets partier på både vänstern och högern av det politiska spektrumet. Det finns dock utrymme för högerextremisterna också i lågt polariserade system, för att i sådana system saknas ofta en effektiv opposition (Jungerstam-Mulders, 2003 s. 50-54).

4.6. Väljarnas valbeteende och högerextrema partiernas framgång

 

En högröstprocent är gynnsam för högerextremist partier. Det finns like olika tankegångar bakom orsakerna till det. Men den gemensamma nämnaren är att en hög röstprocent tyder på någon form av missnöje och protest mot de etablerade partierna (Jungerstam-Mulders, 2003 s. 56). Institutionellt relaterat är teorin om det institutionella komplexitetssystemet.


5.0. Avslutning

 

Jag har redovisat om utvecklingen av högerextremismen i tre olika vågor genom att anknyta högerextremismen till nationalismen, och sedan spekulerat kring högerextremismens framtid. När man funderar på högerextremismens eller extrem nationalismens framtid måste man minnas de olika koncepten. Det finns auktoritära nationalister, demokratiska nationalister och fascistiska samt nazistiska element. Auktoritära nationalisterna är anti-demokratiska men inte totalitära. Demokratiska nationalisterna förespråkar en stark nationalstat, fascisterna och nazisterna lyser till stor del med sin uppenbara frånvaro (åtminstone i det offentliga). Intressanta med de demokratiska extrem nationalisterna är uppkomsten av en s.k. anti-globaliserings rörelse, på sätt och vis har de återupplivat Fichtes tankar om den isolerade nationalstaten idagensläge. Detta påvisar att nationalismen och framförallt nationalstaten som koncept har inte tappat sin betydelse. Eurokrisen (ekonomiska krisen) tyder på att krisen håller på att utveckla en politisk dimension, som tar sitt uttryck i utökad understöd gentemot de radikala nationalisterna. Problematiken är att det är förtillfället för tidigt att säga hur bestående förändingen kommer att bli i politiken. Hypotesen är dock att om ekonomiska krisen fortsätter eller blir värre så kommer förespråkarna av en stark nationalstat bli starkare. På detta sätt borde högerextremisterna (som från första början förespråkat om en stark nation) dra nyttan politiskt. Högerextremisten i det nutida Europa är dock en relativt ny gammal fenomen eftersom idéerna i sig inte är nya men, dess partiorganisationer blev så gott som utrotade efter andra världskriget runtom Europa. Då kan man fråga sig hur starka eller svaga är dessa högerextrema partiorganisationer? Etablerade partierna har njutit länge av generös stats subsidier och etablerat understöd från civilsamhället av bolag och fackförbund. Högerextremisternas nyliga framgångar runtom Europa har därför kommit som en massiv överraskning. Presumtionen har ju länge varit att de är för marginella och har för svaga partiorganisationer för sådana framgångar. Politiken i Europa kan i nutiden beskrivas att upplever en stor politisk jordbävning då extrem nationalisterna har slungats tillbaka till den politiska arenan. Vi befinner oss definitivt i en intressant tidsperiod med tanke på högerextremismens utveckling.























Figur 1. (Internet I)




 


















 Figur 2. ”Tankekarta” ()




Källförteckning:

-          Jungerstam-Mulders Susanne  (2003) Uneven Odds ‘’The Electoral Success of the Freiheitliche Partei Österreichs, the Vlaams Blok, the Republikaner and the Centrumdemocraten under the Conditions Provided by the Political System in Austria, Belgium, Germany and the Netherlands.’’ Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet.

-          Larsson Reidar . (2006) Ideologier i vår tid. upplaga 7. Studentlitteratur, Lund.

-          Thurén Torsten  (2004) Ideologi och Politik – Den svåra konsten att ta ställning. Upplaga 1. Liber Ab.

-          Internet I: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13115454
-          Internet II: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16185308

No comments:

Post a Comment