December 16, 2011

Presidentinvirka

Tänään tupsahti presidentinvaalien äänestysseteli postilaatikosta! Joten aionkin omistaa seuraavan aiheen presidentinviralle.

Suomessa vallitsee parlamentarismi nykyisen perustuslajin puitteissa (perustuslaki sääntelee poliittisia pelisääntöjä tasavallassamme). Presidentillä ei tänä päivänä ole järin paljon valtaa. Ehkäpä tärkeimmät tehtävät ovat säännösten laatiminen ja korkeitten virkamiesten nimittäminen esim. oikeuskanslerinvirka. Ulkopolitiikkaa presidentti johtaa yhdessä valtionneuvoston kanssa. Toistaiseksi ei ole tullut konflikti tilanteita joissa presidentin ulkopoliittista valtaa voisi kunnolla mitata. Toinen tärkeä asia on puolustusvoimien komentajan asema rauhan aikana, ja sodan ja rauhan päättäminen yhdessä eduskunnan kanssa. Siksi esimerkiksi NATO-kysmys on tärkeä tiedostaa presidentin valinta päätöksessä.

Naurunkurista vaalien lähestyessä tivataan presidentti ehdokkailta eurokantaa, ja kaiken näköisiä muita asioita jotka ovat samantekeviä presidentille. Eihän presidentillä ole sanan sijaa esimerkiksi EU:n asioille kunhan se ei koske EU:n ulkopolitiikkaa (eli meidänkin ulkopolitiikkaa).

Kuvailisin kuitenkin itse ainakin presidentin virkaa lähinnä super diplomaatin viraksi. Näkisin että Suomen presidentin tärkeimmäksi työksi Suomen edustamista maailmalla mutta myös ottaen vastaan valtionvieraita ja kutsuen heitä. Hyvä presidentti olisi presidentti joka osaa diplomatian taidot ja osaa rakentaa kestäviä suhteita ulkopolitiikassa.

Lyhyesti arvioidessa joitakin presidentti kandidaatteja näkisin Timo Soinin diplomatian tehtävissä haasteita hänen EU-kantojensa takia. Sauli Niinistön ongelma on että hän vaikuttaa olevan kaikista NATO-myönteisin ehdokkaista. Paavo Lipponen taas on taas ehkäpä liian vanha mutta toisaalta olisi varmana tervetullut EU pöytiin. Paavo Väyrynen hänen NATO-kanta on ainakin kielteinen

• Presidentillä on valta päättää valtionneuvoston (tai yksittäisen ministerin) erosta tilanteessa jossa tämä jättää eronpyyntönsä presidentille ilman että he ovat menettäneet eduskunnassa luottamuksensa.

* Presidenttiä ei voi erottaa jollei häntä tuomita valtionoikeudessa.

No comments:

Post a Comment