March 4, 2013

Orgininal versionen av vårt ställningstagande

Så här såg det ut och skriven av mig:

''Åbo Socialdemokratiska Studerande: Reformer i Åbo Akademi är av nationell betydelse.

Åbo Socialdemokratiska Studerande är oroade över Åbo Akademins framtid, och därmed det svenska språkets ställning i Finland. Och vi anser att åtgärder måste vidtas för att trygga det svenska språkets ställning i framtiden.

Åbo Akademi har en viktig position i Svenskfinland som landets ända svenskspråkiga universitet. Reformer i Åbo Akademi är av nationell betydelse. Det är sorligt att Åbo Akademi, och den finländska utbildningen överhuvudtaget, måste uppleva stora sparåtgärder.

I dessa tider, då man fattar tuffa beslut, måste man tänka hur man ska trygga det svenska språkets ställning i framtiden. Besluten som fattas för Åbo Akademi har stora framtida konsekvenser. För både oss och de kommande generationer.

Åbo Akademi utbildar bl.a. kompetenta svenskspråkiga lärare, journalister, tjänstemän och kulturdrivare. Det östsvenska språket och kulturen kommer inte att överleva i Finland om det inte är levande i samhället.

Vi vill inte hamna i en situation då tjänstemän bereder beslut för politiska beslutsfattare, och ingen av tjänstemännen kommer från en finlandssvensk bakgrund.

Vi vill inte hamna i en situation då våra barn inte kan bli lärda av kompetenta svenskspråkiga lärare.

Vi vill inte hamna i en situation där den östsvenska kulturens vitalitet kan enbart läsas i historieböcker.

Det samhällsvetenskapliga och humanistiska fakultetet har satts under en stor press under de gångna åren. Trots att människor som utbildas ur dessa vetenskapliga inriktningar är viktiga för att trygga vår minoritetsgrupps fortlevnad, och samhälleliga inflytande. Alla beslut kan inte fattas ur kortsiktiga ekonomiska incitament. Utan beslut måste även fattas för det långa och bestående: vår identitet.''

No comments:

Post a Comment