October 12, 2012

En politisk skrift


Det är intressant att vara med och skriva en politisk skrift. Där man ska vädja till människor för att göra aktion. Då man granskar politiska skrifter och uttalanden är de saker man brukar leta efter det normativa, empiriska och det konstruktiva. E-posten som jag och en vän skrev innehåller alla dessa element. Jag ska göra för skojs skull en liten analys av texten som jag och min vän har skrivit. (N)ormativ betyder att det är en normativt påståelse dvs. det är en värdering om hur man vill att världen ska se ut. (E)mpirisk betyder en empiriskt ''fakta påståelse''. (K)onstruktiv innebär att man erbjuder en lösning till något problem.

I vår e-post börjar vi med att förklara hurdan typ av förening vi är. Det är som sagt empiriska fakta påståelser. Då vi går vidare slingrar vi in med en normativ syn. Därpå följer vi med motiverade empiriska och konstruktiva synpunkter. Analysen fortsätter på detta sätt.

Då man skriver en e-post av denna art måste man vädja till människors känslor och moraliska världsbild. Tyvärr kan man ju inte utveckla sina tankar allt för långt på så kort e-post eftersom då kan man enkelt tappa läsarens intresse. Istället är målet att man strävar efter att försöka skriva kort och koncist men ändå med tillräckligt mycket substans. Svagheten är ju såklart att det uppstår vissa luckor i skriften - men det är sådana luckor man antar att en läsare som är intresserad fyller genom att ta reda på saken.

Till exempel på den sista (K) biten anser vi att det är viktigt att lösa samhällsproblem genom att vara en aktiv samhällsdeltagare. Men i stället för att svara på frågan om att hur man ska lösa samhällsproblemen ställer vi vissa retoriska frågor. Utan att svara på hur man ska lösa problemen. Tanken bakom det är att få läsaren att känna att man själv kan bidra till att lösa problemen i samhället. Det är ju dessutom nära ett empiriskt fakta påstående.

Det var verkligen skojigt att vara med och skriva den här text och ha alla dessa punkter i tankarna. Dessutom var det ju också trevligt att få göra denna analys och försöka förklara hur det går till.

 **********************************************


Hej och välkommen med i Åbo Socialdemokratiska Studerandes verksamhet!


Åbo Socialdemokratiska Studerande (ÅSS) är en högskolepolitisk specialförening som är verksam inom Åbo Akademis Studentkår. Föreningen består av unga och energiska finlandssvenska studerande. Vår uppgift och ändamål är att förbättra studerandenas vardag både lokalt inom Kåren och nationellt samt engagera människor till att vara samhälleligt aktiva. Under våra möten diskuterar vi förutom studierelaterade ärenden också samhälleligt intressanta och aktuella ämnen. (E)

Åbo Socialdemokratiska Studerande tror på en studentkår för alla oberoende ort (N). Därför är vi verksamma i både Åbo och Vasa. Våra medlemsmöten är gemensamma och sköts via videokonferens i studentkårens utrymmen. Det har visat sig vara ett lönsamt arrangemang eftersom man lärt känna varandra även om man inte bor på samma ort. Därmed får man också perspektiv på hur det är att vara studerande i Åbo eller Vasa. Utöver de gemensamma mötena träffas vi även lokalt och ordnar evenemang inom ÅSS eller tillsammans med våra finskspråkiga systerföreningar TOSY i Åbo och VSDO i Vasa. (E) (K)

Vårt arbete bygger på socialdemokratiska värderingar, såsom frihet, jämlikhet, mänskliga rättigheter och solidaritet. En av våra viktigaste uppgifter är att vara den finlandssvenska rösten inom den socialdemokratiska studeranderörelsen i Finland (N). Gemensamt för alla socialdemokratiska studerandeföreningar är att vi är underordnade SONK (Socialdemokratiska studerande i Finland). En dylik takorganisation ger oss en reell möjlighet att inflyta i både högskole- och rikspolitiken i Finland. ÅSS, SONK och själva partiet brukar ordna trevliga evenemang för oss som är väldigt roliga och intressanta.(E) (K)

Åbo Socialdemokratiska Studerande är ett nygammalt finlandssvenskt socialdemokratiskt projekt som behöver nya unga studerande som är redo att arbeta för en bättre framtid och värld (E). Fråga inte vad någon annan kan göra för att förbättra studerandes angelägenheter – var i stället själv den brinnande förändring och kraft som förbättrar angelägenheterna. Hurdant samhälle vill du leva i? Hur ska din högskola se ut i framtiden? Kanske du vill vara med i vårt projekt där vi tillsammans försöker hitta lösningar till de problem som finns i samhället. (K)

Du är varmt välkommen med på vårt följande möte den 18 oktober där vi kan knyta närmare bekantskap och planera något lättsammare evenemang där vi bekantar oss närmare. Du kommer att få möteskallelsen via e-post.
  
Välkommen med i detta spännande projekt!

No comments:

Post a Comment